Kako začeti z jogo obraza?


Vse več ljudi se zaveda, da hitre rešitve na dolgi rok ne prinašajo želenih rezultatov, da je na vsak problem, ki ga želimo rešiti, potrebno pogledati celostno.
Prav zato joga obraza prihaja vse bolj v ospredje.  Joga obraza je holistična vadba, ki vključuje obraz in celotno telo, hkrati pa blagodejno vpliva tudi na um. Zavedati se je potrebno, da je pri jogi obraza, tako kot pri vsaki drugi vadbi, potrebna doslednost in vztrajnost ter pravilna tehnika. Zaradi vedno večje popularnosti joge obraza lahko na Youtube in drugih omrežjih najdemo precej vaj, zaradi katerih si lahko povzročimo še dodatne gubice. Na obrazu imamo več kot 50 mišic, ki so med seboj zelo tesno povezane, zato je ključnega pomena kako začnemo z vadbo.  Ko začnemo z jogo obraza je pomembno postopno aktiviranje različnih mišičnih skupin. Najprej je potrebno aktivirati in dvigniti največje mišice na obrazu, kot so čelo, senčni predel obraza pa tudi vratno mišico. Na tak način ustvarimo prostor za aktivacijo in dvig ostalih obraznih mišic. Šele kasneje začnemo s krepitvijo očesnih in ustnih mišic.

Vaje je na začetku potrebno izvajati statično, korak za korakom, da si ne povzročamo dodatnih gubic. Pomagamo si z rokami, ki služijo kot dodaten upor in zaščita pred gubanjem.
Izvajanje samo dveh vaj za področje, ki ga želimo izboljšati, ne bo prineslo rezultatov. Najprej je potrebno aktivirati vse mišice! Ravno zato sem ustvarila 5 tedenski program, kjer postopno gradimo mišično formo. Teden za tednom z različnimi vajami treniramo točno določene mišične skupine in tako korak za korakom ustvarimo zavidljivo obrazno formo. Skupine bazirajo na individualnem pristopu. Vsakdo je voden skozi celoten program, hkrati pa motivacijo za vadbo dobiva preko skupine. Na koncu vsak dobi tudi individualni plan treninga svojega obraza. Ker je program celosten, se na tečaju učimo tudi o zdravi prehrani, pravilnem spanju, delovanju človeškega telesa, hormonih, negi obraza, samomazaže…
Najlepše je, ker za lep obraz ne potrebujemo več kot 10 minut dnevno ker so mišice na obrazu tesno povezane in majhne. Pri jogi obraza “instant” rešitev ni. Potrebna je vztrajnost, vse dokler se mišice ne oblikujejo in dokler nam vadba ne postane rutina. Joga obraza zahteva delo na sebi, s tem pa potujemo vse globlje do spoznavanja in sprejemanja vsakega dela našega telesa.