Menstrualni cikel je lahko vir izčrpavanja ali vir vitalnosti.

Te tvoj menstrualni cikel izčrpava ali polni?

Si opazila, da smo ženske in moški precej različni, saj je narava nas žensk ciklična? Žensko cikličnost lahko primerjamo s cikličnostjo narave, ki ima štiri letne čase. Ker je vsak letni čas drugačen, od nas zahteva prilagoditve. Enako je pri nas ženskah, če svoje cikličnosti ne poznamo, se pogosto optožujemo, da smo muhaste, utrujene, razdražljive…

Tekom meseca se skozi naš cikel spreminja količina treh hormonov, ki izredno vplivajo na razpoloženje, počutje, občutljivost, potrebo po hrani, druženje, zadovoljstvo s seboj, potrebo po spolnosti…

Menstrualni cikel je lahko vir izčrpavanja ali vir vitalnosti.

Ženski cikel skriva neznanski dar, a ga v svoji nevednosti ne razvijamo. Biološki procesi v telesu so kot zemljevid za poznavanje samih sebe, saj naš menstrualni cikel vpliva na naše razpoloženje, kreativnost, energijo, koliko smo se zmožne poglobiti vase in se povezati s sabo…Če poznamo svoj cikel tudi vemo, kako se imeti zares rade, da spoštujemo svoje telo, znamo začutiti kaj potrebuje in to v vsakodnevnem življenju tudi upoštevamo. Ženski cikel je kot letni časi in vsak od njih ima svoje naloge, zakonitosti, smisel in je na svoj način lep.

Tako kot se letni časi po energiji spreminjajo, se spreminjamo tudi me skozi svoj mesečni cikel. Hormoni spreminjajo biološke procese, čustveno in razumsko stanje, kako doživljamo svet okoli nas. S tem, ko razvijemo spoštljiv odnos do svoje cikličnosti, lahko koristimo potenciale s katerim smo bile ustvarjene.

Znaki telesa nam konkretno pripovedujejo, kako naj delujemo v določenem dnevu, le dovoliti si moramo to začutiti in udejanjiti. Menstruacija nas vabi k počitku in razmisleku, medtem, ko nas čas ovulacije vabi k smehu, druženju, ustvarjanju. Če želimo živeti polno, zadovoljno in zdravo je oboje izrednega pomena. Znotraj vsakega cikla se združuje samozavest, družabnost, kreativnost, delo, aktivnost in nato sledi umik, počitek, poglobitev, premišljevanje. Ko je življenje v zunanjem svetu povezano z našim notranjim svetom je naše življenje polno.

Menstrualni cikel kot vir izčrpavanja:

Dandanes se ženske preveč trudimo tekmovati z moškimi in jim biti čim bolj podobne. Ker pa smo ženske ciklična bitja, s tem delovanjem svoj menstrualni cikel ignoriramo in se ga  niti ne zavedamo. Delujemo vsak dan enako, da se počutimo sprejete in veljamo za delovne in pridne. Naučene smo, da je tako prav, da lahko same postorimo vse in še več. Želimo si biti super ženske in se stem celo hvalimo. Za nekatere je to dolgo časa mogoče, saj imajo odporno telo in stabilno emacinoalno življenje, da jih različne vloge, ko skrbijo za vse doma, v službi, družbi ne izčrpavajo preveč. Večina žensk pa tega nima in nas takšno življenje izčrpa, razjezi, vzame zdravje, prinese žalost, tesnobo, depresijo…To dobro vidimo po obnašanju in obrazu starejših žensk.

Menstrualni cikel kot vir vitalnosti:

Če smo ženske povezane s svojo naravo, svojo cikličnostjo in jo upoštevamo, je lahko cikel vir vitalnosti in priprava na drugo pomlad brez pripadajočih opevanih simptomov za katerega nas prepričujejo, da je to normalno.

Tako kot v naravi letni časi, se tudi v našem ciklu zamenjajo štirje načini delovanja. POMLAD je najprimernejša za načrtovanje, ki zahteva energijo. POLETJE je čas za akcijo, ki tudi zahteva od nas energijo za premagovanje naporov. JESEN je čas za pobiranje sadov in druženje, s čimer energijo pridobivamo. ZIMA je čas za počitek s katerim tudi zbiramo energijo.

Torej imamo ženske štiri faze, od katerih z dvema fazama izgubljamo energijo, z dvema pa jo polnimo.

Če znamo slediti svojemu ciklu in ga upoštevamo tako, da v naše življenje priteče toliko energije, kot je odteče, postane naš cikel blagoslov. Ko spoznamo svoj menstrualni cikel, dobimo drugačno življenje. Spoznamo kdaj nas določene aktivnosti podpirajo in se nehamo z njimi izčrpavati, ko nas ne podpirajo. Če v času zime ne počivamo in ne razčistimo stvari preteklega meseca, se bo to kazalo na počutju v naslednjem mesecu. Vse to pa bo vplivalo na vse okoli nas. Ko poznamo svoj cikel ugotovimo, da z nami ni nič narobe, predvsem pa imamo usmeritve kako delovati v življenu, da smo bolj mehke, samozavestne, zdrave in zadovoljne. 

Ker vsakodnevno večinoma samo porabljamo svojo energijo in nič ne naredimo za pridobivanje energije si vabljena na VENUS JOGO, kjer boš zopet napolnila svoje baterije.