Kako lahko ženske bolj ljubimo svoje telo?

Ženske lahko bolj ljubimo svoje telo le tako, da se najprej pomirimo z njim.

Pogosto smo v notranji vojni s svojim telesom, ga kritiziramo, žalimo, ignoriramo in pretiravamo z njim. O svojem telesu govorimo in razmišljamo zelo površinsko, koliko kil moramo izgubiti,  želimo si imeti več bokov, manj bokov, večje prsi, manjše prsi, dalše noge, manjši nos… To je naša notranja vojna s telesom, ki se je večina od nas niti ne zaveda.

Da se zaljubimo v svoje telo je pomemben odnos, ki ga imamo s svojim telesom in spoznanje ali smo v konfliktu z njim. In če smo, začnimo vzpostavljati premirje. 

Prva stvar je odkrivanje in negovanje svojega telesa. Kot bi se vrnile domov, kjer je povsod razmetano, vsepovsod polno zmešnjave. Takrat se vprašamo: “Ok, kaj se je zgodilo?” Potem pogledamo naokoli ter delček za delčkom pospravimo stanovanje. Tako je tudi z dotikom. Ženske imamo neverjetno zdravilno moč v svojih dlaneh, ki jo ponavadi uporabljamo na naših otrocih ali partnerju, redkokdaj pa jih uporabimo na sebi.

Zato naj bo prvi korak do ljubezni svojega telesa, uporaba dlani na sebi. Raziskovanje od glave do stopal, nežno, počasi, s čutenjem. Ta vaja je tudi del mojih vadb in delavnic, ki se lahko izkaže kot težka emocionalna izkušnja. Opazimo lahko, kako nepovezane smo s svojim telesom. Zato ga ne moremo zares čutiti. Kadar sama prakticiram ljubezen do sebe razmišljam, kako je mogoče poznati same sebe, če niti svojega telesa ne poznamo?

Pogosto mešamo senzualnost in seksualnost, zato se senzualnosti sramujemo. Senzualnost je napomembnejš del naše ženske energije, do nje dostopamo skozi svoje telo. Je čutenje naših 5ih čutov in užitka. Z uporabljanjem 5ih čutov, pripeljemo več užitka v svoje telo in svoje življenje.
Senzualnost pomeni, da smo pozorne na to, kakšno tkanino rade čutimo na svoji koži, katera hrana pripelje ekstazo v naše življenje, kaj se čuti okusno, da uživamo v vsakem grižljaju, lepoti, ki nas obkroža in dotiku. Skozi senzualnost ustvariš bolj kvalitetno življenje.

Did, Dih, Dih…brez njega telesa ne moremo odpreti v mehkobo in užitek, zato Na vadbah veliko vključujemo tudi dih.

Večina ljudi ne diha pravilno, njihov dih je kratek in plitek. Sama srečam veliko ljudi, ki ne izdihujejo. Dih pa je življenje, ki premika naše telo, je energija, ki kroži po telesu. Ko ne dihamo pravilno se naša življenska energija ne premika svobodno. Tako kot z dlamnmi raziskujemo po svojem telesu, na podoben način raziskujemo z dihom.  Naučimo se opaziti zakrčenost naših ramen, ki jih lahko z dihom sprostimo. Kadar imamo krče v trebuhu, uporabimo dih za njegovo masažo, kadar čutimo žalost ali jezo ju predihamo in ne potlačimo. Dih je pot v raziskovanje in zdravljenje svojega telesa. Na senzualen, ženski način.

Ključen dejavnik, če želimo resnično uživati življenje, čutiti radost in zadovoljstvo je spoštovanje svojega telesa, poslušanje ter globoka prisotnost.

 

Praznuj to, da si.

Praznuj sebe. Obožuj sebe.

Počivaj. Spočij se, v sebi.

Dihaj se, Ženska.

Nisi sama, sama si vse.

Ti pa si ta, ki je v temi, v luči – vedno ista. In vedno tista, v katero se vse vrača.

Vse je točno tako, kot mora biti.