Energija ženske je ciklična

Ženska energija je ciklična, moška energija pa je linearna. Pri majhnih deklicah je energija prav tako linearna, s prvo ovulacijo in menstruacijo pa se zgodi velika spremeba. Ženska se mora naučiti  živeti z obdobji svojega ciklusa in ga izkoristiti za svojo rast. V družbi, ki je usmerjena v dosežke in hitenje, kjer menstruacija pomeni nadlogo, ženske izgubimo občutek in znanje kako slediti svojim notranjim ritmom, se jim upiramo in se trudimo plavati proti naravnemu toku.

Ženske smo dandanes izgubile stik s svojim telesom, s svojo ženstvenostjo, saj dan za dnem delujemo v stresu, fokusu, hitenju, dajanju in produktivnosti, kar je enegija jang. Pomembno pa je ravnovesje. Nihče nas ni naučil kako negovati svojo žensko jin energijo- z rituali, upočasnitvijo, nežno vadbo…ki jih posvetimo same sebi. Vemo, da nam nekaj manjka, vendar to iščemo v zunanjem svetu. Zunaj sebe pa tega nikdar ne bomo našle.  

Kaj pomeni ženska in kaj moška energija?

Ženska energija:

 • Odprtost in sprejemanje
 • Uživanje 
 • Sproščenost
 • Intimnost
 • Ustvarjalnost
 • Povezanost preko druženja in pogovorov

Moška energija:

 • Zaprtost
 • Dajanje
 • Stres
 • Fokus
 • Koncentracija
 • Produktivnost
 • Jasna cilji
 • Natančnost

Seveda potrebujeno tudi moško energijo, da jo uporabimo za dosego ciljev. Ko je cilj dosežen, ko se vrnemo iz službe, bi morale moško energijo sleči in pustiti svoji ženski energiji, da ponovno žari.

TVOJ RITUAL NAJ BO:
Zavrti si glasbo, zapleši z boki, privošči si kopel, ženska joga, lepotni ritual…S tem boš  razbremenila pritisk, ohladila živčni sistem, se povezala nazaj s svojo žensko naravo. To varuje tvoje zdravje in energijo.

80-90% joga vadb je vodenih na moški način, redko kdaj pa te vadbe učijo in podpirajo modrost ženskega telesa in duha, ter v katerem mesečnem ali življenskem ciklu je. Prav bi bilo, da bi vse ženske poznale kaj pomeni mesečni cikel, kaj nam prinaša in kako delovati skozi mesec, da bomo ohranjale ravnovesje, ter s tem fizično, psihično, ter duševno zdravje.

PREDMENSTRUALNI CIKEL

Energija ženske je v tem obdobju zelo močna in usmerjena navznoter. Telesna vzdržljivost se v tem času zmanjšuje, povečuje se nemir in razdražljivost, ki se izraža kot jeza, občutek krivde, smiljenje sama sebi, bes…

En teden pred menstruacijo se upočasni na vseh področjih. Delaj več odpiranja bokov in predklonov naprej. Privošči si čas za globoko dihanje, umirjanje in meditacijo, da podpreš močne emocije, ki pridejo na dan ter, se pripraviš na miren in vase obrnjen čas menstruacije. Če čutiš otrdelost prsi jih s pozornostjo in ljubeznijo masiraj.
Joga olajša PMS na mnoge načine, saj na fizičnem nivoju sprošča živčni sistem, uravnoveša hormone, poveča pretok krvi in kisika do reproduktivnih organov. Za zmanjšanje problemov PMS je pomembno, da vadiš jogo dnevno in redno. ( vsaj 10 min).

MENSTRUALNI CIKEL

Pomembno je, da se ustavimo  in postorimo samo najnujnejše. Lahko si privoščimo 2 dni oddiha, saj bomo v obdobju, ki sledi spet polne energije, da bomo vse zamujeno brez težav nadoknadile. Če zatiramo to obdobje v sebi, si ne damo priložnosti, da rastemo skozi spremembo.
Kot zaključek mesečnega čiščenja jetra in ledvice ostanek estrogena in progesterona pretvorijo, ter ga izločijo kot odpadne snovi skozi ledvice. Če jetra ne delujejo optimalno se hormoni ne morejo razgraditi, kar pomeni, da prevelika količina hormonov ostaja v telesu. To se lahko odraža v močnih menstruacijah, napetostih, aknah in depresiji. Telo ima v tem času še vedno manj energije, hkrati pa občutimo tudi težo.

Delaj nežne, jin, obnovitvene položaje v katerih se počutiš udobno. Podpri se z vzglavniki, odejami, kockami in ostani dlje časa v položajih. Izogibaj se stoječim položajem, položajem kjer si z glavo navzdol , na splošno težjim vadbam. Ne izvajaj intenzivnega dihanja ali krepitve centra. Nežno odpiranje prsnega koša ti bo dobro delo. Tvoj trebuh mora biti sproščen in odprt, da omogoči čiščenje. Vzemi si več časa za meditacijo.

PO MENSTRUALNI CIKEL

V tem obdobju sta energija in navdušenje na vrhuncu. Telo se je z zaključkom menstruacije osvobodilo, ter postaja bolj energično, vitko, bolj gibljivo. Bolj smo dinamične in usmerjene k novim podvigom.

Počasi prični z intenzivnejšio vadbo. To je čas v mesecu, ko se fokusiraš na vadbo moči ali intenzivnejšo vadbo.

JOGA V MENOPAVZI

Joga naj bo pomirjojoča, da ohlaja živčni sistem, tiha vadba je najbolj primerna, še posebno, če imaš vročinske oblive in hormonska nihanja.

Nežna joga, dihalne tehnike in meditacija ti bodo pomagale do modrosti. Počasna in nežna joga te bo ohranjala vitalno.

VENUS – ŽENSKA JOGA je vadba joge, v katero so vključeni elementi ženske energije, kot so intuitivnost, nežnost, mehkoba, podpora ter predvsem cikličnost. Več časa posvečamo raziskovanju svojih globin, povezovanju z maternico in jajčniki. Vaje izvajamo kar se da pretočno, veliko delamo na elementu vode (ki je najbolj ženski element ). Vadbo se naučimo prilagajati glede na počutje, ter vadimo samosprejemanje in  zaznavanje lastnega počutja.