Adrenalin- močna droga in poživilo

 

Zloraba stresa ima visoko ceno v boleznih srca, želodca, bolečinah, depresiji, kronični utrujenosti, izgorelosti, boleznih črevesja…

Zelo dolgo smo lahko na poživljajočih substancah adrenalina, dokler nas ne zlomi. Takrat se zdravje do temeljev poruši, za okrevanje pa so potrebna leta. Dobra novica je, da si lahko zdravje povrnemo s korenitimi spremembami življenskega vsakdana in drugačno hirearhijo vrednot. S skrbno nego telesa in duha, potrpežljivostjo in trudom je ozdravitev mogoča.

Čudežna tabletka zoper stres ne obstaja. Delo na sebi boste morali opraviti sami. Tako kot si vsak dan zjutraj umijete zobe, tudi negovanje vašega psihosomatskega sistema zahteva vaš čas in energijo.

Natančnost, zanesljivost, red, disciplina in hitrost so cenjene lastnosti, ki se pod pritiskom tekmovalnosti in uspeha velikokrat izrodijo v perfekcionizem. Ker imajo perfekcionisti visoke standarde se zgarajo in izmučijo do anksioznosti, izgorelosti ali depresije. Vse to pa nastaja zaradi vrednot, ki smo si jih postavili. Zaradi njih hitimo in se priganjamo. Kadar smo utrujeni se nacedimo s kavo, hitimo, četudi ni nobene potrebe.

Kdo bo naredil več, hitreje, bolje je postala nekakšna sodobna mantra, ki smo ji nasedli, ker nam toliko pomeni priznanje ali pohvala. Seveda delodajalci na račun bolj obremenjenega kadra v svoje žepe bašejo večje dobičke. Država (mi) pa plačujemo za zdravila in bolniške in ne nazadnje izgubljamo svoje zdravje. Kupček v zdravstveni blagajni je čedalje manjši, saj postajamo vedno večji porabniki.

V imenu učinkovitosti izčrpavamo zaloge telesne moči, zato je tudi tolikšna epidemija bolezni. Razmislimo malo kaj se zgodi, ko izginemo za nekaj časa iz službenega prizorišča? Svet se brez nas  nemoteno vrti dalje. Nihče od nas ni toliko pomemben, da brez njega ne bi zmogli in nikoli ne bo. Tudi živeli ne bomo večno. Slej ko prej se tomo morali odreči vsemu na kar smo navezani- odnosom, položaju, karieri, denarju, imetju…Tako malo časa pa namenjamo svojemu telesu, ki je edino imetje, ki nas drži tukaj. Nahranimo ga mimogrede, z rogljički, sendviči, kavo. Kot, da vozimo avto v polni brzini, ustavimo pa se samo za dodok nekvalitetnega bencina. Sami se ne zavedamo, hkrati pa ni dovolj opozoril, da priložnosti za nov nakup ne bo. Ko bo moralo telo na odpad bomo šli tudi mi.

Zakaj zbolimo ravno takrat, ko si privoščimo težko pričakovane počitnice, zaslužen počitek po vsej noriji?

Ko si končno dovolimo, da se sprostimo, iz ravnovesja padejo stresni hormoni, ki so nam vsakodnevno pomagali pri vsakodnevnih obremenitvah. Bolj kot je prehod iz močno stresnega življenja v globok počitek nenaden, v večje neravnotežje pripeljemo telo. Še vedno nas preplavlja kemija, ki je predvidena za skrajne napore in je v času počitka ne potrebujemo. Če je telo ne zna ustaviti, naš imunski sistem oslabi in postanemo ranljivi za infekcije. Če se ravnotežje poruši, nastane kemijsko neravnovesje, ki sproži bolezni.

S stresom se lahko soočimo na različne načine:

1. Pojdite na svež zrak

Sonce in svež zrak sta najboljši zdravili v boju proti stresu. Raziskave kažejo, da vitamin D, ki ga v telesu proizvaja izpostavljenost sončnim žarkom, zvišuje nivo hormona sreče serotonina. Poleg tega narava na naše telo deluje blagodejno, saj v njej lažje pozabimo na naše vsakodnevne probleme in se ti zdijo manjši.

2. Ustvarite si svoj ritual

Naj gre za penečo kopel pred spanjem, poslušanje najljubše glasbe, branje knjige, nežna umirjena vadba…

3. Skoncentrirajte se na pozitivne stvari

Se vaše misli vrtijo v krogu in ste se ujeli v začarani krog negativnosti? Vzrok za to je, da se stres rad poigra tudi z vašimi mislimi. Dober način, da to preprečite je, da svoje misli napolnite z drugimi aktivnostimi, s katerimi boste preusmerili svojo pozornost. Pričnite plesati, plezajte, rišite … Kar koli vam pomaga, da se zamotite. Ko se boste zaposlili z delom, se boste sprostili in boste dobili občutek prizemljenosti. Vključite se v kreativno in aktivno delo.

4. Naučite se učinkoviteje upravljati s časom

Naredite seznam prioritet in najprej opravite pomembnejše naloge. Ne odlašajte z neprijetnimi nalogami, saj izogibanje povzroča stres!

2. Začnite živeti zdravo

Jejte zdravo, dovolj spite in redno telovadite – fizična aktivnost in sproščanje (dihalne vaje, masaže, različne terapije) odpravijo spremembe, ki se zaradi stresa pojavijo v telesu.

3. Ne zadajte si preveč nalog
Naučite se učinkovito prenesti naloge in reči ne tako, da ne boste pri tem nikogar razburili ali užalili

4. Ugotovite, kaj vam povzroča stres

Spremenite miselnost in vedenje, da boste zmanjšali stres.

5. Izogibajte se nepotrebnim konfliktom

Skušajte najti rešitev, ki bo ugodna za obe strani. Ugotovite pravi razlog za težave in se z njim spopadite