Pomlad polna energije ali spolmladanska utrujenost

Pomlad po tradicionalni kitajski medicini pripada elementu lesa, ki je povezan z organom jeter.

Veš, kaj les potrebuje za to, da lahko raste in se širi?
Vodo! In zato je bilo tako pomembno, da smo v obdobju zime, obdobju ledvic (element vode), poskrbeli za dovolj počitka in regeneracijo, za obilje in kvaliteto vode v našem telesu.

V kolikor pozimi nismo dovolj počivali, sproščali in obnavljali svojega organizma, je bilo lahko obdobje, preteklega meseca težko, ko smo zboleli (to je bil klic ledvičk, da potrebujejo počitek, mir in tišino, da se napolnijo) ali pa se bomo v obdobju, ki prihaja, soočali s pomladansko utrujenostjo. Le-ta nas doleti, kadar energija lesa v našem telesu nima dovolj energije vode, da bi lahko začela rasti, se razširjati, brsteti in cveteti. Enostavno smo utrujeni. Energija lesa se želi prebuditi, pa nima moči.

 

Kaj lahko narediš?

Delaj prave stvari ob pravem času. Zdaj je pravi čas, da okrepiš svoja jetra in energijo lesa 🙂

 

1 PRAVILNA PREHRANA

Prvi korak, kako okrepiš svoja jetra in energijo lesa, je pravilna prehrana. V času pomladi uživaj manj hrane, ki naj bo lahkotna. Uživaj hrano zelene barve, ki ti jo ponuja narava – ravno v tem obdobju lahko nabiraš šparglje, regrat, koprive, čemaž, mlado čebulo in česen, bezeg …. Pij metin čaja z medom, ki poboža jetra.  To je tudi obdobje, ko se priporoča čiščenje jeter in celega organizma, zato je priporočljivo tudi uživanje pšenične ali ječmenove trave in zelenih alg – spiruline in klorele.

Čas pomladi naj je tudi čas razstrupljanja jeter in celega organizma. Pri tem je potrebno najprej okrepiti jetra, šele nato jih lahko razstrupljaš.

2. GIBANJE

V svoj vsakdan vnesi več gibanja in aktivnosti. Če se gibaš skozi celo leto, naj se gibanje spomladi razlikuje od zimskega gibanja v stopnji intenzivnosti. Naj bo spomladanska vadba nekoliko bolj dinamična, da pospeši srčni utrip. Dobra izbira je hoja v hrib, hitra hoja ali bolj aktivna vadba joge.

3. VRLINE

Energijo lesa na lahkoten način okrepimo tudi z gojenjem vrlin. V jetrih povečuj vrline prijaznosti, dobrote in dobrohotnosti, sodelovanja in timskega duha. Na drugi strani jeza, bes, ljubosumje, tekmovalnost, agresivnost, kritičnost in nepotrpežljivost tvoja jetra šibijo.

 

Vaja za krepitev jeter: Sedi v udobnem položaju na tleh ali stolu, Obe dlani, levo prek desne, položi na desno stran pod rebrni lok, kjer se nahajajo jetra, in s krožnimi gibi nežno pomasiraj ter se nasmihni v jetra. Zapri oči, dlani ostanejo na področju jeter, in jetra z vdihom napolni z živo zeleno barvo ter z vrlinami prijaznosti, dobrote in sodelovanja. Ob izdihu ustvari nežen zvok ŠŠŠŠŠŠ, s prsti pritisni v jetra in si predstavljaj kako jeza, stres, frustracije, nepotrpežljivost zapučajo jetra. Ob  vdihu jih polniš z novo energijo, ob izdigu stara energija zapišča jetra/ detoks.

 

Z zdravilnimi zvoki prečistimo naše organe, saj jih očistimo prekomernih škodljivih čustev, ki so se v njih nakopičila. Kot vemo, v naših organih zastajajo neprijetna čustva, ki na dolgi rok škodujejo organom samim in tudi našemu celemu telesu. Ko rečemo, da nam gre nekdo na jetra – se nanj jezimo. Tako lahko razumemo, da svojo jezo hranimo v jetrih. Bolj kot smo jezni, bolj obremenjujemo svoja jetra. Zdravilni zvoki pa preobražajo neprijetna čustva, sproščajo telo, razstrupljajo in čistijo notranje organe ter izboljšujejo imunski sistem.

 

Zdravilni zvok za jetra je zvok šššššš, ki ga nežno in skoraj neslišno izpihamo z dvigom rok navzgor in pogledom proti našim dlanem. Oči so odprte. Z zvokom izpihamo tudi vsa neprijetna čustva, zastala v jetrih. Nato dlani položimo na področje jeter, jih z vdihom napolnimo z zeleno barvo in vrlinami jeter. Podarimo jim notranji nasmeh. Ponovimo vsaj 3x. Taoistični rek pravi, da če si na nekoga jezen in narediš jetrni zvok 36-krat, in si še vedno jezen

 

4. AKUPRESURNA TOČKA

To je točka Li3 jetrnega meridiana. Nahaja se na nartu, v liniji med palcem in kazalcem,  Točko pritisni (ko zaboli, veš, da si jo našel/a) ali zmasiraj s krožnimi gibi na obeh stopalih. Aktivacija te točke spodbuja delovanje jeter in prebavo.

 

VADBA: POMLADNI DETOKS TELESA

Pridruži se mi v brezplačno FB skupino ŽENSKA KODA:

https://www.facebook.com/groups/www.socnozivljenje