5 korakov za naravno obvladovanje prehoda v menopavzo

Ko se ženske približujejo srednjim letom, začne proizvodnja spolnih hormonov počasi upadati!

Če uporabimo izraz ‘peri-menopavza’,govorimo o obdobju nekaj let pred zadnjo menstruacijo in eno leto po njej. S stališča ženske in njenega zdravja je pomembno tako obdobje prejm kot nekaj let po menopavzi, saj z nastopom menopavze težave ne izzvenijo.

Med tem procesom jajčniki prepustijo nalogo proizvajanja spolnih hormonov progesterona, estrogena in testosterona v nadledvične žleze. Če si kot večina žensk v modernem svetu so tvoje nadledvične žleze morda že obremenjene z vsakodnevnim stresom, družino, službenimi obveznostmi itd. Ko je dodatno delo pri izdelavi hormonov dodeljeno nadledvičnim žlezam, to pogosto vodi do nenadnega pojava neprijetnih simptomov – nizke energije, povečanje telesne mase, vročinski oblivi, utrujenost, glavoboli, nespečnost, anksioznost in depresija.

Zmanjšanje estrogena pogosto povzroči povečanje nagnjenosti k insulinski rezistenci. Tako lahko navade vzdrževanja zdrave telesne teže, ki so ti nekoč koristile pri 30-ih, nenadoma propadejo. To pomeni, da morajo ženske v prehodu v menopavzo uvesti spremembe v načinu življenja, ki se prilagajajo spremembam, ki se dogajajo v njihovem telesu, zlasti posvetiti več pozornosti uravnavanju krvnega sladkorja in ravni inzulina s postom in zdravo prehrano, da bi se izognile inzulinski rezistenci.

Zadnja stvar, ki jo lahko opazimo med v prehodu v menopavzo so učinki zmanjšanja testosterona in progesterona. Simptomatično je to pogosto videti kot razdražljivost, tesnoba, slab spanec, nizek libido in motivacija ter nezmožnost pridobivanja mišic. To pogosto zahteva dodatno podporo nadledvičnim žlezam v obliki dejavnosti za zmanjšanje stresa in dodatkov za podporo nadledvične žleze.

5 trikov za ženske v prehodu

Trik #1: Nehaj jesti ves dan (ne žveči non stop nekaj)

Trik št. 2: Spreminjajte svoj način prehranjevanja in hrano. Začni z uravnovešenim zajtrkom, ki bo poskrbel za uravnovešen inzulim. Vsi obroki naj vsebujejo beljakovine, veliko zelenjave in sadja (za dovolj vlaknin)m oreščke in semena  in zdrave maščobe. V prvem delu cikla uporabljaj manj oglikovih hidratov, v drugem delu cikla dodaj več polnovrednih ogljikovih hidratov.

Trik št. 3: Zgradi neprebojni mikrobiom. Ženske potrebujemo močan črevesni mikrobiom za učinkovito razgradnjo in uporabo estrogena, ki ga proizvajamo. Na mikrobiom vpliva veliko stvari, kot sta prehrana in način življenja, vendar je tvoj mikrobiom še posebej občutljiv na toksine.

Ali ješ organsko hrano? Pesticidi poškodujejo notranjo oblogo črevesja, kar povzroči prepustnost, kar običajno imenujemo “puščajoče črevesje”. Če piješ kavo, se prepričaj, da je brez plesni in ekološka.

Pij čisto vodo! Filtriranje vode je priporočljivo, prav tako pa se izogibaj izpostavljenosti vodi vplastiki. Kemikalije, ki jih najdemo v priljubljenih lepotnih, kozmetičnih izdelkih in izdelkih za osebno nego, se absorbirajo neposredno v  telo.

Trik #4: Ustavi “sindrom hiteče ženske”!

 Trik #5. Pazi na melatonin. Melatonin se s starostjo zmanjšuje, zato je pomembno zaščititi melatonin, da preprečiš težave s spanjem. Moj najljubši in brezplačni trik za melatonin je hoja ob sončnem zahodu, ki pomaga telesu zaznati, da je čas za spanje blizu, in bo začelo proizvajati melatonin. Modra svetloba, ki jo oddajajo zasloni, kot so telefoni, tablice in televizija, izčrpava melatonin. Če boš pred zasloni, poskrbi, da nosiš očala, ki blokirajo modro svetlobo.