Kurkuma- čudežna rastlinica za sijočo polt

Kurkuma je rastlina iz družine ingverjevk in prihaja iz Južne Azije. Kurkumin prah je močno rumen in mora imeti rahlo pikanten okus. Čeprav jo zahodni svet pozna kot začimbo, jo v indijski tradicionalni medicini ajurvedi že tisočletja uporabljajo za zdravljenje rakastih obolenj in luskavice.

Je krepčilno živilo, močan antioksidant, deluje močno protivnetno, protikarcenogeno, protialergeno in protimikrobno.
Raziskovalci so ugotovili, da varuje črevesje pred prostimi radikali, ki poškodujejo celice DNK. Potrjeno je tudi, da zavira rast tumorskih celic pri raku dojke. 

Kurkuma je učinkovita tudi pri blaženju bolečin povezanih z artritisom, poleg tega varuje jetra in mehur. Uporablja se pri bolečinah v prsih in bolečih menstruacijah. Proti krčem na tešče zaužijemo pol žličke kurkume z malo vode in ½ žličke olja in to ponovimo  še 2 x v istem dnevu.
Kurkuma preprečuje tudi številne bolezni, ki so povezane s staranjem, kot so Alzheimerjeva bolezen, demenca, artritis, ateroskleroza, siva mrena in različna kronična vnetja.
Kurkuma je odlična čistilka naše krvi. Stimulira jetra, spodbuja proizvodnjo rdečih krvnih celic, preprečuje krvne strdke, povečuje cirkulacijo, krepi vranico, celi rane, obnavlja tkiva, uravnava presnovo in povečuje energijo. Deluje proti bakterijam in virusom.


Poskrbi za mehko, gladko in elastično kožo, ter jo navlaži. Ker kurkuma čisti kri, pomaga proti mozoljem, aknam, turom in podobnim nepravilnostim na koži.


Razna vnetja bomo najhitreje pozdravili z kombinacijo kurkume, vodotopnih vlaknin, ribjega olja in dodatka vitamina C.
Kurkumo vedno uživamo s kakovostnimi maščobami, saj se v kombinaciji z njimi absorbira 70% bolje. Če ji dodamo malo črnega ali kajenskega popra bo absorbcija še boljša.
Priporočena dnevna količina kurkume pri omenjenih težavah je ena polna žlička na dan (približno 4 grame), ki jo razdelimo na 3 dele in užijemo čez dan (zjutraj, opoldne in zvečer), za preventivo pa bo dovolj že pol grama do en gram kurkume na dan.
Naredimo lahko kuro, ki traja 1-3 mesece, v hrano pa jo lahko dodajamo dnevno.


SMUTI:
V 0,5 l najbolje kozje sirotke primešamo dve čajni žlički kurkume in uživamo preko dneva ali zjutraj.
Kurkumin napitek s sirotko je priporočljiv za zimsko razstrupljanje. Tako lahko učinkovito očistimo jetra, pa tudi ledvica in žolč. Sirotka učinkuje izrazito bazično in je koristna za lepo kožo.


MASKA S KURKUMO ZA LEPOTO IN SIJAJ:
*1 čajna žlička kurkume
*1 čajna žlička kisle smetane
*1 čajna žlička medu
Sestavine premešamo, nanesemo na obraz in pustimo učinkovati 15 minut. Speremo z mlačno vodo.


Priporočljivo je, da pred nanosom maske naredimo nekaj vaj obrazne joge, saj bo koža po vajah še toliko bolje vsrkala masko.