Kako me je joga obraza pripeljala do joge in kako me je joga vrnila nazaj k jogi obraza

Moj daljni in prvi učiteljski tečaj joge je bil vse prej kot navdihujoče izobraževanje. Moram reči, da sem se dolgočasila, čeprav sem izbrala dinamično obliko joge (Power yogo). Po končanem tečaju sem se vrnila nazaj k poučevanju aerobike in na jogo čisto pozabila, češ to ni zame!

Čez nekaj let, na porodniškem dopustu, pa sem pričela premišljevati, kako si želim nekaj novega, nekaj drugačnega.  Iskala sem in odkrila obrazno jogo. Ravno prav, kajti s svojo postavo sem bila zadovoljna, obraz pa je izgledal utrujen. Seveda, sem se tečaja udeležila iz estetskih razlogov. Ta razlog, pa se je kmalu spremenil.

Izvedela sem polno novih informacij o hormonih, žlezah, kako pomembne so mišice za ohranjanje kosti, da delamo veliko negativnih obraznih mimik po nepotrebnem in si s tem ustvarjamo grde gube. Zadeve so me tako pritegnile, da sem pričela študirati in raziskovati hormone, kitajsko tradicionalno medicino, vpliv prehrane in vadbe na počutje in izgled.

Na lastni koži sem občutila kako pomemben je predel od vratu navzgor, kajti to je  glavna pisarna našega organizma. In če ta ne dela kot bi morala, imamo povsod po telesu zmešnjavo. Našo glavo neprestano uporabljamo, nič pa ne naredimo za regeneracijo, niti je ne  vključimo v naš dnevni trening (kadar si vzamemo čas za rekreacijo). Trening obraznih mišic, pa prinaša kisik in cirkulacijo tudi v možgane, ter jih pomlajuje in ohranja pri življenju.


Mišice obraza niso pomembne samo zaradi videza… Njihova pozicija, elastičnost, prekrvavljenost in volumen so ključni tudi za dobro delovanje žlez.


Ko vadimo z obrazom negujemo tudi naše notranje organe, saj je vsak del na obrazu povezan z določenim organom v telesu.  Mišice morajo biti nujno na svojem mestu in ne povešene. Biti morajo aktivne, da lahko aktivirajo meridiane, energetske točke in organe. Ko nam mišice na obrazu pričnejo padati, se enako dogaja z našo življensko energijo.

Žleze so proizvajalke hormonov in od njih je odvisno vse…naše počutje, izgled, zdravje, razmišljanje, obnašanje.
Žleze v glavi pa so “šefice”, ki nadzorujejo vse ostale žleze v telesu. 
Z leti se naše žleze pričenjajo sušiti in postajajo podobne rozini, če pa vadimo z obrazom jih vlažimo.

Vseh dobrih stvari je toliko, da sem pridno izvalaja obrazno jogo in 5 tedenske tečaje, kar se mi je poznalo na sijoči koži in tudi marsikatera nepotrebna guba na čelu je izginila.

Potem, pa je prišla selitev v Nemčijo in padla sem iz svoje rutine. Posebej z obrazkom nisem več trenirala. Saj veš, kako težko se je spraviti nazaj, ko neko rutino prekineš?

Ker brez miganja ne zdržim sem začela na svoj ženstveni način prakticirati jogo, ter vedno vključila tudi nekaj vajic z obrazom. Začutila sem, da si želim drugačne vadbe, ki bo celostna in bo upoštevala, da sem ženska, da ne bo sušila mojih hormonov, pač pa regenerirala moje telo (celostno) in ga hkrati tudi lepo oblikovala. Tako je nastala Beauty FitYoga, ki ni klasična joga, ampak je vadba za žensko telo.

 

Potem pa to poletje, ko sem bila na intenzivnem joga izobraževanju na Visu, kjer je bilo vse dogajanje tam posvečeno pripravam na snemanje Mamma mie 2…se je zgodilo PRESENEČENJE!

Obiskala nas je Vladimira , ki je tam v ekipi Mamma mie, da bo skrbela za obrazno razvajanje igralcev.  Vidiš, še holivudski igralci se zavedajo pomembnosti treniranja in sproščanja obraznih mešic.;)))
Tudi ona je inštruktorica obrazne joge in obrazna refleksoterapevtka. Naša organizatorka učiteljskega izobraževanja jo je prosila, da naši skupini nakloni urico obrazne joge, kot posebno izkušnjo. Moram reči, da smo vsi zelo uživali in se zabavali. Za večino je bila to prva izkušnja z obrazno jogo.
Po tej urici obrazne joge sem imela tako dober občutek na obrazu in počutju, da si zjutraj zopet vzamem 5 minut časa za vaje.

Ta občutek mi je dal misliti, da sem obrazno jogo zanemarila, ker se tega enkratnega občutka nisem več zavedala. Šele sedaj, ko dolgo nisem trenirala z mišicami obraza, sem lahko zopet občutila, kako pomebno je, da v vsakodnevno rutino vklučimo tudi nekaj vaj z obrazom.

Verjamem, da je obrazna joga, kraljica vseh vadb. In če pogledamo v starodavno taoistično jogo, je bil obraz vedno del popolne prakse. Zato danes v svojo Beauty Fityoga vadbo vpletam tudi vaje z obrazom, kar mojo vadbo naredi zabavno, celostno in posebno.

Po končanem joga izobraževanju pa sem dobila od mojih soštudentov ogromno ponudb in povpraševanja, za sodelovanje v njihovih joga studijih za učenje obrazne joge.

In tako me je joga pripeljala nazaj do obrazne joge, kar je logično, na koncu se vse povezuje in eno brez drugega ni celota!:)

 

Če si tudi ti prepričana, da joga ni zate, če si želiš drugačne vadbe, kot si jo navajena, si lepo vabljena, da se mi pridružiš v centru Ljubljane ali na Rudniku.

Beauty FitYoga