Je tvoja menstruacija odšla na skrivnostne počitnice?

 Pojma nimaš kdaj te bo presenetila, hkrati pa se sprašuješ, kaj je narobe.

 


Na žalost veliko žensk trpi zaradi manjkajočih menstruacij. Morda ti je v tolažbo, da je to pogosta težava – vendar ne pomeni, da mora tako tudi ostati!

Če menstruacija izostaja, je to opozorilni znak za hormonsko neravnovesje. Pomeni, da se ni zgodila ovulacija. Ovulacija pa je del zdravega hormonskega cikla.

Povrnitev menstruacije, se mora vedno začeti z odpravljanjem osnovnega vzroka, s spremembami v prehrani, življenjskem stilu in dopolnilih.

 

 

 

Tri ključne strategije za vrnitev menstruacije:

1. Skrb zase mora postati tvoja prioriteta

Delaj na zmanjšanju in obvladovanju stresa. Poskrbi za dober spanec- ob pravih urah (do 23 ure moraš že trdno spati). Ko imaš malo spanca, je nemogoče uravnotežiti hormone.
Gibanje je nujno, vendar mora le to upoštevati zakonitosti ženskega telesa in njene cikličnosti.

2. Prednostno določi pravo hrano in poskrbi, da ti sladkor v krvi ne bo skakal kot, da je na ponjavi.

Uživaj zdrave, kompleksne in neglutenske ogljikove hidrate, pojej dovolj kakovostnih maščob in beljakovin ter poskrbi, da je na tvojem krožniku v vsakem obroku mavrica sadja ali zelenjave.

Odličen nasvet za stabilen krvni sladkor čez dan je, da dan začneš s kakovostnim zajtrkom v 90 minutah po prebujanju.
Ne pozabi, da se sladkor se skriva v veliko predelanih živilih – tudi tam kjer sploh ne bi pričakovala. Zato natančno preberi etikete in se drži polnovrednih živil. Še bolje- ne kupuj hrane, ki je izdelana v tovarni.

3. Dodaj dopolnila!

Verjetno imaš pomanjkanje mikrohranil, če menstruacije ni ali zamuja.

Tu je seznam dopolnil, ki so se izkazali za koristne pri vrnitvi manjkajočega cikla:

B-kompleks

Vitamini B so potrebni za dobro zdravje in veliko žensk jih preprosto ne dobi dovolj. Pomanjkanje vitaminov skupine B lahko povzroči nizko energijo in utrujenost, saj so ključnega pomena za veliko presnovnih funkcij. B6 je še posebej pomemben vitamin za povečanje proizvodnje progesterona za preprečevanje odvečne količine estrogena (glavni vzrok za hormonsko disfunkcijo). B6 podpira razvoj rumenega telesca, od koder izvira ves tvoj progesteron, in podpira delovanje jeter, saj jetra delujejo tako, da odstranjujejo odvečni estrogen iz telesa. Odličen je tudi za imunski sistem.

Magnezij

Magnezij pomaga pri podpori hipofize. Brez njega se proizvede manj FSH (folikel stimulirajoči hormon), LH (luteinizirajoči hormon) in TSH (stimulirajoči ščitnični hormon). Nizka raven osnovnih hormonov povzroči nepravilno ovulacijo in težave s ščitnico, kar lahko povzroči večje hormonske težave. Magnezij sodeluje v več kot 300 katalitskih reakcijah v telesu in večina žensk ima premalo magnezija. Napihnjenost, glavoboli in mišična napetost (med drugimi simptomi) so lahko znak pomanjkanja magnezija.

Razstrupljevalec jeter / metabolizator estrogena

Jetra so glavni organ za razstrupljanje in igrajo ključno vlogo pri vzdrževanju hormonskega ravnovesja. Jetra za pravilno opravljanje svojega dela potrebujejo polno zalogo mikrohranil in antioksidantov, ki jih lahko delno dobiš s hrano. Vendar, kot sem že omenila, s hrano pogosto ne dobiš dovolj, če tvoji obroki niso polni zelenjave in sadja.
Jetra še posebej potrebujejo mikrohranila in antioksidante, kot so vitamin C, alfa lipoična kislina, kurkuma in selen. Ko so jetra dobro nahranjena, lahko učinkovito razgradijo odvečni estrogen in pomagajo ohranjati estrogen in progesteron v ravnovesju, kar je ključni dejavnik pri ohranjanju zdravega cikla. Če tvoje telo ne more učinkovito predelati toksinov, kot so odvečni hormoni, boš bolj verjetno razvila težave z menstruacijo, plodnostjo in libidom.

Probiotiki

Zdrav mikrobiom je bistvenega pomena za ohranjanje ravnovesja hormonov in preprečevanje simptomov. V črevesju je skupnost bakterij, imenovana estrobolom. Estrobolom proizvaja encim, ki podpira presnovo estrogena. Zaradi tega je črevesje pomemben del sistema, ki izloča hormone iz telesa. Probiotiki so spodbuda za dobre bakterije, ki živijo v prebavilih. 

D3-Omega-3

Študije so pokazale, da 93% žensk, ki imajo problem z neplodnostjo, nima vitamina D3, ženske z višjo vsebnostjo vitamina D3 pa imajo štirikrat večjo verjetnost zanositve z zunajtelesno oploditvijo kot ženske z nizko koncentracijo.

Razlog?
Nizka koncentracija vitamina D3 lahko prepreči sinhrono uigranost hormonov med seboj. Natančneje, nizka vsebnost vitamina D vpliva na prevlado estrogena, kar lahko privede do številnih hormonskih težav. Maščobe omega-3 so dobre za stabilizacijo razpoloženja in zmanjšanje krčev.

Vitamina K1 in K2 za zdravje kosti in srca ter kolagen za kožo in lase.


 

Reden in zdrav cikel si je mogoče povrniti s skrbjo zase:

  • sprememba v prehrani,
  • pametna ženska vadba ki spoštuje žensko cikličnost,
  • osebna rast, 
  • pravilno spanje,
  • odločitev, da se postaviš na prvo mesto.

Vse to lahko naredi čudeže za tvoj cikel, zdravje in hormonsko zdravje.

 

V kolikor ne veš kje začeti in si pripravljena prevzeti odgovornost za svoje zdravje, sem ti pripravljena pomagati z osebnin skupnim sodelovanjem ali pa z vključitvijo v enega od obline programov.