Zgodnja jesen je čas, da pretvoriš skrbi v zaupanje

Po mesecih uživanja na prostem je čas, da se pripravimo na dolgo yin fazo. Dnevi postajajo krajši in od jesenskega enakonočja smo oddaljeni še čisto malo. Toda preden izvlečemo iz omare volnene puloverje, obstaja posebna faza energije, ki trenutno vpliva na naše življenje, imenovana Pozno poletje. 

 V tem prehodnem času je vreme nepredvidljivo; dnevi so vroči ali vlažni in noči hladne. Kot da se stara mati Zemlja še ne želi predati svoji smrti in nam da še zadnji trenutek njene moči, svetlih barv in letine.

V središču tega spreminjajočega se obdobja nas faza Zemlje opominja, da uravnoteženo skrbimo zase in za druge. BFY vadbe za to obdobje se osredotočajo na negovanje trebuha in vranice, centriranje, prizemljitev in uravnavanje petih elementov.

Za večino od nas je enostavno, preiti iz hladne yin faze zime v toplejšo jang fazo pomladi in poletja. Toda prehod iz vročega vremena  v hladno vreme je lahko preizkus za prebavni in imunski sistem, kar ima za posledico alergije, sezonsko gripo, pretirano skrb in depresijo. Pozno poletje je pomemben čas za pripravo telesa in duha na ta prehod, ki ga bomo podprle s pravimi vajami, ki se bodo nanašale na krepitev vranice in želodca.

V tradicionalni kitajski medicini je vranica izredno pomemben organ, saj ima pomembno vlogo pri imunskem sistemu, filtraciji krvi in ​​prebavi, energetsko pa je središče naše stabilnosti in podpira duševno jasnost. 

Slaba prehrana, prekomerni stres, skrbi ali zanemarjanje telesa lahko oslabijo vranico, kar vodi do prebavnih težav, izzivov pri vzdrževanju telesne teže, utrujenosti, slabosti, bolečin v telesu in dvomu vase.

Vranica kot največji limfni organ pomaga pri boju proti okužbam. Vranica si želi  “ljubezen ne vojne”. V kitajski medicini pravijo, da ko podpremo vranico, bo ona podprla nas. 

V tem obdobju se nam lahko nabere vlažna vročina v vranici. Simptomi vključujejo glavobole, bolečine v telesu, slabost in utrujenost. Prav tako bodimo še posebej pozorni na svojo prehrano. Izogibajmo se zelo hladni in vlažni hrani, kot je preveč surove hrane, ledenih pijač, banan, avokada, ocvrtega mastnega mesa, predelane hrane in mlečnih izdelkov. Začnimo vnašati hranljive juhe, ingverjev čaj, stročnice, polnozrnata žita, semena in grenke, ostre, aromatične začimbe, da nahranimo vranico in se izognemo vlagi. 

Čustveno se bomo na BFY vadbah osredotočale na čustva poznega poletja: skrb ali dvom bomo preoblikovale v zaupanje in stabilnost

Naši notranji organi so rezervoarji energije, ki vibrirajo na različnih frekvencah. Na vranico in želodec vplivajo čustvene vibracije skrbi. To običajno povzroči nezmožnost sprejemanja odločitev, kar ustvarja vzorec nestabilnosti, stresa in dvoma. Skrb je ogromna izguba energije, poslabša pa jo nagnjenost k analiziranju ali premišljevanju s katerim rešujemo situacije, zaradi česar delamo iz mravlje-slona.

Pozno poletje je pravi čas, da pogledamo vase ter preobrazimo skrbi v veliko vrlino vranice: Zaupanje. 

Vaja:

  • Stopi v širino ramen in se počasi spuščaj v počep.
  • Predstavljaj si, da z dlanmi dviguješ energijo (zemlje) po telesu navzgor ( vdihuješ)
  • Izdihni in zaokroži z rokami ter se spusti nazaj v počep
  • Vdihuj zaupanje, izdihuj skrbi
  • Čim bolj tekoče 15x ponovi