Križnica- motor, ki dviguje hormone

 


Križnici v taoistični tradiciji pravijo “nesmrtna kost”. Ta trikotna kost na dnu naše hrbtenice ima osem fizičnih lukenj, ki predstavljajo osem sil sveta: Ogenj in Vodo, Nebo in Zemljo, Gore in Jezera, Veter in Grmenje. To je pomembna kost, ki povezuje zgornji in spodnji del telesa, proizvaja rdeče krvne celice (ki prinašajo kisik v srce) in nenazadnje je zadnji del našega spolnega centra, kjer je naša življenjska sila, ki ni povezana samo s spolnostjo, ampak z našo ustvarjalno energijo, ki se manifestira v različnih vidikih našega življenja . Aktiviranje križnice je bistvenega pomena za naše zdravje in ohranjanje mladosti!

V križnici je doma naša ljubezen do sebe in tudi ali gremo v življenju naprej ali pa smo zataknjeni. Od nje  je odvisno zdravje vseh reproduktivnih organov, plodnost, libido in hormoni.

Običajno po cele dneve sedimo na naši križnici. V njo pa se steka ves živčni sistem, ki je kot cesta, po kateri potujejo spolna energija in hormoni. Križnica je kot dvigalo, ki dovaja spolno energijo in hormone vsem organom. Lahko imamo veliko spolne energije, a če je naš motor, ki jo dovaja do organov, ohromljen, spolna energija, hormoni do njih ne morejo priti. Zato na vadbah Beauty FitYoga in Venus joga posvečamo največ pozornosti ravno križnici. Veliko je vaj za osvoboditev križnice, ki jih lahko opravimo mimogrede, med vsakodnevnimi opravili in  sedenjem.

Vaja za prebuditev križnice:

  • KROŽENJE
    Eno roko položimo zadaj na križnico in drugo spredaj na področje nad sramno kostjo. Udobno se postavimo v stoječ položaj. Večina teže naj bo na petah. Krožimo z minimalnim, notranjim kroženjem križnice. Medenica je v čim bolj fiksnem položaju. Šest krogcev v desno in šest v nasprotno smer bo osvobodilo predel okrog križnice, trtice, ter pripomoglo, da se bodo možgani in telo svobodnejše napajali s spolno energijo ter hormoni.
  • MAČKA
    Postavite se na vse štiri- v položaj mačke. Kolena in dlani naj bodo na tleh. Vdihnite, brado potisnite naprej, iztegnite vrat, križnico in trtico usločite navzgor. Izdih naj gre proti prsim, križnica noter. Nadaljujete s takim dihanjem, stopnjujte hitrost miganj s križnico. Nekajkrat zakrožite s križnico v smeri urinega kazalca, ter jo zavrtite še v nasprotno smer.
    Idealna  vaja za jutranje prebujanje in kot osvežitev po dolgotrajnem sedenju, saj vas bo mnapolnila s svežo energijo. Glavni fokus imejte na križnici, ki naj se silovito premika gor in dol. Dihanje naj bo hitro.
  • POČEPI Povezava z Zemljo in Nebom- aktivira meridian rok in nog. Celotno telo s zbudi. V počep pojdite tako daleč kot lahko. Gibi naj bodo čim bold tekoči in lahkotni.
    Vaja neguje križnco in je odlična za medenično dno ter prebavo.
  • MASAŽA KRIŽNICE
    Postavite se v položaj otroka in z dlanmi podrgnite gor in dol po ledvenem delu, naredite pesti in tapkajte.Uživajte!

VIDEO Z VAJAMI

https://www.youtube.com/watch?v=Rxy-ZLA7JMM&t=67s