Kako se pripraviti na zimo?

Nekaj ​​posebnega je živeti s tokom letnih časov. Ker živimo v delu sveta, ki kroži skozi 4 letne čase, občutimo spremembe skozi katere gremo fizično in duševno. Sistem 5 elementov pojasnjuje, kako pripraviti telo in um (notranje okolje) na uskladitev z vsakim letnim časom (zunanje okolje). Všeč mi je metafora, da sta telo-um ekosistem in okolje, ki prinašata pojem spremembe

V naravi se v času zime voda spusti globoko v zemljo in poskrbi, da rastline in korenine še vedno ohranijo minimalno vlago, da preživijo zimske mesece.

V sistemu 5 elementov je to Yin čas. Energija pada in cilj jo je ohraniti. Tako kot korenine tudi naše ledvice in nadledvične žleze potrebujejo vlago in zaščito pred zimskim mrazom. Energetsko se počutimo obrnjeni bolj navznoter. Naše aktivnosti se začnejo dogajati v zaprtih prostorih in pojavi se potreba po več spanja, počitka in regeneracije.

 

Kako se torej pripraviti na zimo na holističen način?

S prilagoditvijo prehrane, vsakdanjika in vadbe.

Če želiš spremeniti notranje okolje, lahko prehrana in gibanje to storita takoj. Preklopi s solat in hladnih živil na tople in segrevajoče jedi. Spodaj imaš primere živil, ki temeljo na makrobiotiki in ti lahko pomaga pri izbiri hrane. Pri izbiri grelne hrane je veliko odvisno tudi od tega, kako jo skuhaš. Pozimi uporabi načine kuhanja, kot sta pečenje, kuhanje na nizki temperaturi dlje časa. Enolončnice in juhe so idealne.
Sama trenutno veliko kuham kostne (kolagenske) juhe, katere lahko skozi dan pijem in me grejejo dolgo časa.

Staro pravilo je, da ledvice in mehur ljubijo sol, sovražijo pa sladkor. Zato v zimskem času uživajte predvsem slano hrano in zmanjšajte količino sladke – predvsem pa se sladkim okusom izogibajte med 15.00 in 19.00 uro, ko po bioritemski uri vladajo mehur in ledvice.

Jej predvsem veliko maščob, kuhane zelenjave in beljakovin – idealne so enolončnice in juhe.

Najbolj bodo zdravje ledvic okrepili:

  • topla in kuhana hrana,
  • juhe in enolončnice,
  • temnolistnata zelenjava,
  • stročnice,
  • semenke

Kar zadeva vadbo joge, zima zahteva, da najdemo ravnovesje med aktivnostjo in počitkom.

Pozimi še vedno potrebujemo nekaj ognja in gibanja, da lahko ohranimo svoje telo toplo in prožno, vendar nam ni cilj biti izčrpani. Hkrati je ohranjanje energije ključnega pomena.

Vadi jogo za krepitev spodnjega dela hrbta (dom ledvic) in hrbtenice ter negovanje nadledvičnih žlez z obnovitvenimi položaji, meditacijo v gibanju in joga nidro.

Zima je lahko izziv za tiste, ki radi pretiravajo! Umiritev je lahko precej težka naloga v svetu obrnjenem navzven, še posebno v decembru.  Ključnega pomena je ohranjanje toplote telesa, da se lahko sprostiš. Prijetno domače okolje je prav tako v veliko podporo, zato si naredi zalogo sveč, odej, knjig, ki si jih že nekaj časa želela prebrati in najljubših čajev. Čarobni rituali za negovanje duše in telesa bodo pocrkljali tvojo žensko dušo, ki kliče po pozornosti.

Ko predavam o 5 elementih in letnih časih, pogosto vprašam, do katerega letnega časa imajo ljudje največji odpor in zima je pogosto številka1. Zato upam, da lahko s temi informacijami narediš zimo prijetnejšo izkušnjo zase in za vse, da boš res uživala!

Veliko ljubezni in topline.