Joga pa že ni zame!

Tako velikokrat slišim stavek:” Joga, pa ni zame, ker sem brez moči, nisem fleksibilen-a, preveč sem zategnjen-a, je dolgočasna…

Ali tudi ti meniš, da joga ni zate, ker nisi dovolj suh-a, mlad-a, gibčen-a …? Misliš, da je joga samo za “poduhovljene”? Misliš da joga ne more biti dinamična vadba?
Spoznaj najbolj zmotne predstave, zaradi katerih ne obiščeš vadbe joge, čeprav je morda prav joga tista telesna aktivnost, ki jo najbolj potrebuješ. 
Dolgo časa nazaj, sem tudi sama verjela, da joga ni zame, saj sem vedno menila, da je to nekaj duhovnega in totalno dolgočasnega. Verjela sem, da od joge ne moreš imeti lepo oblikovane postave, saj sem velikokrat videla vaditi jogo le popolne poduhovljene suhce. Vbistvu sploh nisem vedela, kaj pomeni duhovnost. Vendar sem z zrelostjo in odprtostjo, ter voljo, da preizkusim različne stile joge in tudi različne učitelje, prav v jogi našla to kar sem iskala vso mojo športno pot.

 

Nekaj dejstev s katerimi se po nepotrebnem obremenjuješ, da se ne odločiš za obisk joge:

 1. Za jogo sem prestar-a in premalo gibčen-a

  Jogo lahko izvajamo vsi, ne glede na spol, starost ali veroizpoved. Kar je potrebno, da si izbiješ iz glave so popolne asane, ki jih pogosto vidimo v medijih. Ljudje v revijah, naslovnicah, ki so v popolnih pozah so dolgoletni jogisti ali nekdanji telovadci, ki jogo vadijo že leta, ter si  zaradi pretiravanja nakopljejo tudi marsikatero poškodbo. Cilj joge pa niso vratolomne asane. Prav tako nisi nikoli prestar-a za jogo…starost sploh ni ovira. Naša telesa so različna, zato je potrebno, da najdeš pravo zvrst joge, ki ti  ustreza. Priporočam, da preizkusiš različne zvrsti joge in najdeš učitelja, ki ti je všeč.
  Še več… z jogo lahko občutno pomladiš svoje telo, ga narediš prožnega, izboljšaš gibljivost sklepov, se rešiš ali zmanjšaš bolečine in izboljšaš  zdravje.

 2. Pri jogi se samo razteguješ

  Ne drži, da se pri jogi samo raztezaš. Pretirano raztezanje lahko telesu celo škodi. Pri jogi mišice krepiš in predvsem skrbiš za zdravo uravnoteženost med krepitvijo in raztezanjem.

  Prav lahko se zgodi, da boš šele na jogi prvič zares občutil-a svoje telo, zaznal-a, kako se giba, mu prvič prisluhnil-a  in spoznal-a kaj zares potrebuje.

 3. Na jogi mi bo dolgčas

Tudi to prepričanje je zmotno! Tisti, ki hodi na jogo, ti bo povedal, da se na jogi veliko dogaja, da ura in pol (kolikor je običajno    dolga vadba) mine, kot bi trenil.
Naj opozorim, da sta dinamičnost in program vadbe odvisen od tega, za kakšen stil joge se odločiš.

     4. Joga je samo za poduhovljene

Joga izvira iz Indije in je dediščina indijske duhovne tradicije. Na tečaju  joge ti ne bom pridigala o nobeni religiji, zato tvoja          veroizpoved ni nobena ovira, da v svoje življenje ne vključiš joge. Vedno je tvoja dločitev tudi, kaj iz “paketa joge” boš                      vzel-a zase. Morda ti bo joga zgolj oblika sprostitve ali pa celovita vadba, lahko pa jo v svoje življenje uvedš kot dopolnitev              drugim športnim aktivnostim ( teku, kolesarjenju, hoji v hribe, košarki, nogometu).

 Torej, zakaj bi vadil-a jogo?

Ker se boš naučil-a imenitnih tenhnik, ki globoko sproščajo in pomirjajo. Če te muči nespečnost, če si -a, živčen-a nemiren-a, pod stresom je joga odlična prav  zate.

Joga ti bo dala tudi več energije. Opažam, da so se moji vadeči po raznih boot campih počutili še bolj utrujene in uničene. Na vadbi joge pa občutijo popolno blaženost. Tisti pravi občutek, ko se tudi naslednji dan počutijo vrhunsko, polno, energično. Res je, da s tekom in drugimi oblikamo vadbe lahko sprostiš veliko energije, vendar če si po vadbi in naslednje jutro še bolj utrujen-a in na tleh to izčrpuje tvoje telo.

Pri jogi tudi ves čas delamo tudi  na zavedanju in usmerjanju  misli v trenutek tukaj in zdaj. Kamor gre pozornost, tja gre energija, zato se po vadbi joge počutimo prenovljeni in polni energije. Telo je razgibano, obnovljeno  in sproščeno, ter um umirjen.

Pridruži se nam na mojih vadbah zjutraj, zvečer ali pa si rezerviraj voj individualni termin.:)

https://beautyfityoga.com/beauty-fityoga/

https://beautyfityoga.com/jutranja-joga/