Dan začni s kraljevim zajtrkom

Dan začni s kraljevim zajtrkom.;))

Preizkušaš razne diete in preskakuješ zajtrk?
To je velika napaka, saj je zajtrk najpomembnejši obrok dneva. Ko se zbudimo začnemo na veliko porabljati energijo. Odidemo na delo ali po opravkih, za kar potrebujemo energijo.  Zato je pomembno, da telesu zagotovimo najbolj kakovostno gorivo.

Popoln zajtrk vsebuje beljakovine in zdrave maščobe. Beljakovinski zajtrk z maščobo, zmanjša raven inzulina in poteši lakoto, obenem pa poskrbi, da ti pozneje ne bodo začele hoditi po glavi sladkor in slaba hrana. Kadar zaužiješ beljakovine in maščobe čutiš sitost dalj časa.

Zjutraj ti bo koristil vroč napitek. Sama pričnem dan s toplo limonado in matcaha latte. Super pa sta tudi kava ali čaj brez kofeina. Tako spodbudiš prebavila, ki so vso noč počivala in hitreje izločiš strupe iz telesa, ki so posledica nočnega razstrupljanja.

Ne zajtrkuj sladkorja ali prečiščenih ogljikovih hidratov, saj  tako spodbudiš trebušno slinavko, da bo izločila več inzulina. To pomeni, da ne zajtrkuješ rogljičkov, belih žemelj, slajenih kosmičev ali piškotov. Če uživaš takšno ničvredno hrano, že pred kosilom čutiš lakoto, razdražljivost in utrujenost. Zajtrk brez sladkorja ti bo prinesel več umirjenosti, energije in osredotočenosti.

Zdrav zajtrk naj ne vsebuje veliko kofeina, saj preveč kofeina povzroči kaos presnove in dviguje stresne hormone. Tako imaš potrebo po še več kofeina zgolj zato, da nisi čisto brez energije.

Veliko dobim vprašanj kaj uživati za zajtrk. Moj odgovor je, da vse kar koristi tvojemu zdravju:

ZDRAVE MAŠČOBE (avokado, hladno stiskana olja,maslo, ghee, oreški)
BELJAKOVINE (jajca, puranje meso, losos s kislo smetano, perutnina, sardele…)
ZDRAVE OGLJIKOVE HIDRATE ( zelenjava ali sadna solata, polnozrnate žitarice, ovsena kaša)

Zavedaj se, če zaužiješ kosmiče s posnetim mlekom ali jogurtom brez maščob, je to enako, kot bi pojedli čisti sladkor. Takšna krana ti škodi.

Jagodičevje s skuto, losos s kislo smetano, jogurt iz polnomastnega mleka s sadjem. Namesto kruha je odlična solata. Vanjo zavij skuto, polij z oljčnim oljem in dobiš energijsko bomobo, pa še hujšaš zraven. V jajca zmešaj kup zelenjave, naredi si zeleni smoothie, poln sezonske zelenjave, sadja in superživil s kančkom olja, pa te ne bo nikoli napenjalo in tvoja prebava bo urejena.

PRIMERI ZAJTRKA:

 1. Losos prelit s smetano in 2 kvinojina vaflja
 2. 2 rezini polnozrnatega kruha z maslom ali maslom iz makadamije.
 3. Skodelica sadja s skuto ali grškim jogurtom
 4. Jajčna omleta z zelenjavo in koškom ajdovega kruha.
 5. Ovsena kaša z organsko pridelanim polnomastnim mlekom.
 6. Mocarela s šparglji
 7. Jajčna omleta z velikim paradižnikom in origanom.
 8. 2 kuhana jajca, kumarice in 2 rezini feta sira z oljčnim oljem.
 9. Namaz iz čičerike z rženim kruhom in narezano zelenjavo po želji
 10. Sardelice, ržen krug zmaslom in narezane sveže kumarice
 11. Losos, kisla smetana zavita v liste solate, prelito z oljčnim oljem.
 12. Namaz iz čičerike zavit v liste solate
 13. Smoothie z banano, avokadom, spirulino, zeleno solato in konoplinimi semeni