ČAS SREDINE- pozno poletje

Pozno poletje je zaznamovano z elementom Zemlje, ki mu pripadata dva organa- poln in votel- Vranica in Želodec.

Element Zemlje je pravzaprav zelo poseben, saj se poleg svojega lastnega obdobja, ki mu vlada, pojavlja tudi v vsakem prehodnem obdobju (pomlad – poletje, poletje – jesen, jesen – zima, zima – pomlad). Največje število težav in bolezni se pokaže ravno na prehodu letnih časov, saj šibkost vraničnega delovanja za seboj potegne tudi upad imunskega sistema, ki poruši notranje ravnovesje. V času poznega poletja je vreme nepredvidljivo; dnevi so vroči ali vlažni in noči hladne. Elment  Zemlje je čas svetlih barv in letine.

Za večino od nas je enostavno preiti iz hladne zime v toplejše dneve pomladi in poletja. Toda prehod iz vročega vremena v hladno vreme, lahko preizkusi prebavni in imunski sistem, kar ima za posledico alergije, sezonsko gripo, pretirano skrb in depresijo.

V tradicionalni kitajski medicini je vranica zelo pomemben organ. Ne le, da igra vlogo v našem imunskem sistemu, filtraciji krvi in ​​prebavi, je tudi energetsko središče naše stabilnosti in podpira našo duševno jasnost.

Slaba prehrana, prekomerni stres, skrbi ali zanemarjanje telesa, lahko oslabijo vranico in vodijo do prebavnih težav, izzivov pri urejanju telesne teže, utrujenosti, slabosti, bolečin v telesu in dvomljivosti.

Vranica kot največji limfni organ pomaga v boju proti okužbam. Je obrambni sistem, ki si želi “ljubezen ne vojne”. Tako kot zaščitniška mati, je organ, ki se zelo dobro odziva na empatijo in razumevanje. V kitajski medicini pravijo, da bo vranica podprla nas.

Vranica sodeluje z želodcem pri preoblikovanju hrane v življensko energijo. To je postopek prebavne alkemije, ki zahteva toploto. Že stoletja jogiji in daoisti razumejo pomen zdravega prebavnega sistema. Zato so razvili tehnike za vžiganje prebavnega ognja v trebuhu, ki aktivirajo življensko energijo, očistijo nečistoče in spodbudijo prebavo, asimilacijo in izločanje.

Pozno poletje je odličen čas, da podpremo energijo vranice, tako da spodbudimo pretok in krepitev telesa med  7: 00-9: 00 zjutraj pred zajtrkom. V kitajski medicini predstavlja Vranica glavni organ prebave (ne pozabimo, da je podorgan vranice Želodec). Vranica pa ne prebavlja zgolj hrane temveč tudi naša čustva (skrbi, premlevanje …) zato je zelo obremenjen organ.

Pomembno je, da čustvo skrbi  in dvoma pretvarjamo v zaupanje in stabillnost, saj na vranico in želodec vplivajo čustvene vibracije skrbi. To običajno povzroči nezmožnost odločanja, kar ustvarja vzorec nestabilnosti, stresa in dvoma. Skrb je ogromna izguba energije, poslabša pa jo nagnjenost k analiziranju ali premišljevanju, kot načinu reševanja situacije. Pozno poletje je pravi čas, da pogledamo vase in skrb preoblikujemo v veliko vrlino vranice: Zaupanje. Zaupanje je vera v povezanost z ustvarjalnim Virom življenja.

Življenje je v stalnem toku. Če se ne razvijamo ali če se počutimo da smo “obtičali v blatu”, je odličen način za preoblikovanje tega masaža vranice, velik objem in nasmeh.

Vranica in želodec se takoj odzoveta na naše misli! Najbolj ju prizadenejo naše ideje, prepričanja in nameni. To je zato, ker je duh vranice naša zavest (imenovana tudi intelekt). Je zavest, ki sprejema preudarne odločitve, da vsak dan spremenimo potek svojega življenja. Ko smo osredotočeni, se lahko skozi življenje premikamo s stabilnostjo, ne glede na to, kaj se dogaja okoli nas.

PREHRANA V ČASU POZNE JESENI:

Glavna značilnost poznega  poletja je vlažna vročina v vranici. Simptomi vključujejo glavobole, bolečine v telesu, slabost in utrujenost. Prav tako je pomembno, da posvetimo dodatno pozornost svoji prehrani. Izogibajmo se zelo hladni in vlažni hrani, kot je preveč surove hrane, ledenih pijač, banan, avokada, ocvrtega maščobnega mesa, predelane hrane in mlečnih izdelkov. Pričnimo vnašati živo hrano, fermentirano hrano, hranljive juhe, ingverjev čaj, stročnice, polnozrnata žita, semena in grenke, ostre, aromatične začimbe, da negujemo vranico in se izognemo vlagi.

Vranici ustreza rumena barva ter sladkast okus. Odgovarja ji soja, repinec, ječmen, proso, por, buče, jabolka, rumenjaki, koruza, datlji, žižule, med in še bi lahko naštevali. Za želodec je prav tako pomemben kardamom, ki blaži želodčne težave, kot je bolečina v žlički, napihnjenost, slabost, krči itd. Vranici ustreza ingver, cimet, vendar le takrat, ko se njena šibkost ne pojavi zaradi Jetrnega ognja.

Predvsem je pomembno, da Vranici ugodimo s toplimi obroki, saj spada med vroče ali Yang organe, ki tudi njenemu paru Želodcu ne ustreza, kadar ga preveč zahladimo. Vse vrste toplih kaš (prosena, ovsena, riževa), juh (zelenjavnih, mesnih, kostnih) ji pomagajo, da lažje zavzame svoje fiziološke funkcije. Še posebej pomemben je zajtrk, saj se njeni dve uri v dnevu (ko doseže svoj višek delovanja) kažeta med 9 in 11 uro. Pred tem, torej med 7 in 9 uro sta predvideni uri za Želodec. Takrat je tudi optimalno, da zaužijemo prvo hrano. Čas absorpcije in razprševanja pa malce kasneje prevzame Vranica. Če imamo slabe prehranjevalne navade in izpuščamo obroke, še posebej zajtrk, začnemo čez čas čutiti utrujenost po 12 uri.

Počutimo se lahko zaspani, utrujeni, nejevoljni, manj skoncentrirani in fokusirani, muči nas dremavost in občutek težkega telesa. Proti večeru se stanje lahko še slabša.