Nasveti za poletno zaščito kože

“Smo maščobno-proteinska bitja. Ko smo izpostavljeni soncu oksidiramo.”
Ko se pogovarjamo o zaščiti kože je pomembno, da razumeš vpliv UVA in UVB sevanja. 
• UVA – “Aging”.
• UVB – “Burn”
Opozorila glede izpostavljanja soncu med 12h in 16h, veljajo za UVB žarke, ki so najbolj aktivni sredi dneva in poleti. Imajo zelo kratko valovno dolžino in v kožo prodrejo čisto malo, zato ne razgrajujejo kolagena. UVB žarki povzročajo prekancerogene spremembe in spremembe genskega materiala, kar nam jasno pove, da sončenje ni dobro za naše zdravje.
Problem je pretirano sončenje in neuporaba zaščitnih sredstev na dolgi rok.
UVA sevanje pa naredi veliko škode. To sevanje je aktivno skozi celo leto – tudi ko sonca ne vidiš. UVA žarki prodirajo skozi vse, razen stvari, ki so impregnirane. Prodirajo skozi steklo (ko se vozimo v avtu, ko čakamo v čakalnici, sedimo v zimskem vrtu… Kaj pozvzoča lahko opaziš tudi po stvareh, ki so postavljene zraven okna skozi katerega sije sonce. Stvari obledijo. Sevanje gre čez vse, zato deluje isto, kot da sediš zunaj. 
Zato bi morala imeti vsaka dobra dnevna krema UVA filtre. . “Vsaka posončena koža je v vnetju. Tudi če je rjava, je v vnetnem procesu kjer pride do razgradnje kolagena.” Kar se tiče kože na žalost ni nobene razlike med rdečo in rjavo barvo. Oboje je vnetje in oboje je razgradnja. UVB žarki naredijo opeklino, UVB pa razgrajujejo kolagen.

“Vsaka posončena koža  je v vnetnem procesu kjer pride do razgradnje kolagena.”
Kar se tiče kože ni nobene razlike med rdečo in rjavo barvo. Oboje je vnetje in oboje je razgradnja. UVB žarki naredijo opeklino, UVB pa razgrajujejo kolagen. 

Katere kreme uporabiti, kako kupiti pravo zaščito?

Ko kupuješ kremo se pozanimaj ali ima krema mineralne in kemične filtre, SPF naj bo vsaj 30 ali 50. Zelo pomembno je, da je posebej v krogcu, odebeljen ali s pluski označen tudi UVA, ki naj bo čim višji. 
SPF ti pove koliko je v kremi UVB filtra. Na preparatih mora biti UVA še posebej poudarjen. Če krema nima obkrožene oznake UVA ali pri znaku dodanih več plusov (več kot je na proizvodu plusov, višjo zaščito pred UVA žarki ima).
Pomembno je, da obrazu nameniš še več pozornosti, saj je izpostavljen 365 dni. 
Obstajajo kemični in mineralni filtri.
Mineralni filtri delujejo kot ogledalo – žarke odbijajo stran od telesa;
Kemični  filtri absorbirajo ter onemogočijo.
Najboljša krema je tista, ki ima oba tipa filtrov. To je najbolj učinkovita zaščita. Če želiš, da je krema res dobra, mora imeti mineralne filtre, kemične filtre in nujno antioksidante, saj pride v tem času do velike oksidacije.
Sončne kreme ponavadi pustijo belo sled na koži. Belo sled zaznaš takrat, ko so prisotni mineralni filtri (titanov in cinkov dioksid puščata belo sled). Te naravni filtri so drugače najbolj zdravi za kožo, ampak si potem čisto bela. Njihova učinkovitost pa je odvisna ravno od koncentracije nanosa. Zato je boljše, da imaš kombinacijo mineralnih in kemičnih filtrov. Pri tem ne boš bela, koža pa bo res dobro zaščitena. Kemični filtri so tudi bolj stabilni.
Napotki za nego in zaščito kože:
• ZJUTRAJ kože ni potrebno čistiti, sploh če imate suho kožo. Samo umiješ jo z vodo, obrišeš z ustreznim tonikom, ki naj ima pH od 4.5-5.5,  kar je naravni mikrobiom kože. Nato se namaži s serumom. Dobro je, da uporabljaš več serumov, ki jih plastiš.  Po serumu se namaži s kremo, ki ima dobro zaščito. To je vse kar potrebuje tvoja koža čez dan.
• ZVEČER je potrebno kožo dobro očistiti. Očistiš jo znegovalnimi produkti, ki ne vsebujejo mila in  obrišeš obraz z ustreznim tonikom. Naneseš ustrezne serume glede na pridružena stanja. Nato naneseš nočno kremo, smisel katere je, da regenerira obraz.

Vsak serum naredi dodaten efekt. Z istim serumom ne morete zmanjšati pigmentacij, rdečice in kože navlažiti. Nego kože je potrebno prilagoditi na pridružene problematike in ne na tip kože. Na tip kože se prilagaja krema.
Serumi so formulirani na način, da prodrejo globoko v kožo. Nimajo zaščite in jih zato ne uporabljamo samostojno. Za kremo pa ne želimo, da bi prodrla globoko v kožo, saj potrebujemo filtre na površini.

Poleti priporočam več antioksidantov v obliki prehranskih dodatkov:
  • Q10- dodatno ščiti pred sevanjem;
  • Resveratrol v kombinaciji s C vitaminom krepi stene kapilar. Zapomni si, da sonce povzroča razgradnjo kolagena, isto je s stenami kapilar, ki so iz kolagena. 
  • C vitamin je najbolj močen endogeni antioksidant. Sodeluje pri vseh procesih – tudi pri tvorbi kolagena. Za dnevno dozo ga je dovolj 1000 mg, mora pa biti s postopnim sproščanjem. Na morju lahko jemlješ dvojno dozo kolagenskega peptida + C vitamin. S tem boš preprečila razgradnjo, ker bo več izgradnje.
  • OMG3.

    Kadar si izpostavljena najmočnejšemu soncu in nimaš možnosti sence, večkrat obnovi zaščito (obraz na 2 uri, telo pa ko prideš iz vode). Obriši se z brisačo in  nanesi kremo, ko je koža še hladna. Preparati se bodo tako lepše vpili.

Povzetek za poletne mesece: Serumi, vrhunska zaščita vsak dan, sezonska prehrana, antioksidanti, kolagenski dodatek, C vitamin;