Praznovanje Sezone Žetve v Sistemu 5 Elementov

 

V sistemu 5 elementov sezona žetve ustreza poznemu poletju, ki predstavlja čas prehoda in ravnovesja – ples med Yin in Yang energijami. Yang poletja se izteka, medtem ko se Yin faza jeseni še ni začela. To je čas prehoda med rastjo in ekspanzivno energijo pomladi in poletja ter bolj umirjenimi in hladnejšimi energijami jeseni in zime.

Žetev simbolizira vrhunec cikla, vendar hkrati pomeni začetek novega. Spominja nas na večno ravnovesje med yinom in yangom – čeprav slavimo obilje žetve, razumemo, da je to le prehoden trenutek.

Sezona žetve je čas hvaležnosti, ne samo za hrano in vire, ki smo jih nabrali, ampak tudi za celoten proces, ki je omogočil njihovo uresničitev. To obdobje nas spodbuja k razmisleku: Kje smo na svoji poti? Kaj je resnično pomembno? Kaj je bistveno? To so vprašanja, ki jih prinaša ta čas.

To obdobje je pod vladavino elementa Zemlje, ki simbolizira stabilnost, hranjenje in preobrazbo. Element Zemlje je povezan z vranico in želodcem, primarnima organoma, odgovornima za prebavo in razporejanje hranil po telesu.

Med sezono žetve so lastnosti elementa Zemlje – prizemljenost in hranjenje – na vrhuncu. Vranica in želodec delujeta skupaj, da iz hrane pridobita energijo, ali Qi (ali Prano), in jo pretvorita v vitalne snovi, ki podpirajo naše splošno zdravje. Ko sta ta organa v ravnovesju, se počutimo prizemljeno, umirjeno in energetsko stabilno. Nasprotno pa lahko neravnovesje v elementu Zemlje povzroči prebavne težave, utrujenost ter občutke skrbi ali pretiranega razmišljanja.

V tradicionalni kitajski medicini (TKM) sezona žetve poudarja pomembnost hrane, ki podpira element Zemlje. Topla, kuhana hrana, zlasti tista, ki je sladka in blagega okusa, kot so korenovke, žita in stročnice, je priporočljiva za krepitev vranice in želodca. Izogibati se je treba hladni, surovi in pretirano procesirani hrani, saj te obremenjujejo prebavni sistem in porušijo notranje ravnovesje telesa.

Pri jogi v tem času želimo posebno pozornost nameniti nogam, saj krepijo meridiane želodca, in uporabljati globoko dihanje z diafragmo, da se povežemo s svojim jedrom. Položaji bojevnika (I, II in III), poza čolna in serija Pawanmuktasana so odlične točke za začetek.

S tem, ko se usklajujemo z naravnimi ritmi tega letnega časa, lahko negujemo fizično in čustveno ravnovesje ter poskrbimo, da bo naše telo pripravljeno na prihajajoče hladnejše mesece.

Bodimo hvaležni za vse, kar imamo.

IMUNSKI BOOSTER, KI ODPRAVI STRES/ Postavi telo v ravnovesje