Kako sem se odvadila pitja kave in našla vrhunski nadomestek zanjo?

Že zelo dolgo nazaj sem pričela razmišljati, s čim lahko nadomestim svojo jutranjo kavico.  Najprej sem pila turško kavo, ampak kar naenkrat mi ni več pasala. Seveda, ko pa sem jo pila na prazen želodec. Tako zgodaj zjutraj pač  ne morem jesti.  Zamenjala sem jo s kavo z okusom vanilije. To je bil prašek, vse prej kot kava… bolj sladica.

Ker prisegam na naravne in zdrave sestavine in ker sem vedno bolj ozaveščena, kaj  vnašam v in na svoje telo, sem v tej fazi zadevo zgrešila. Moram reči, da mi je ta sladica prav pasala, ampak se nisem mogla sprijazniti, da ne najdem kaj boljšega, kar bi me enako pocrkljalo. Nič ni bilo dovolj dobro za začetek dneva, ne pravi čaj, ne zeleni, nič. Ko sem za tečaj obrazne joge raziskovala nove sestavine za maske za obraz, sem odkrila matcho. Ko sem prebrala, da ima 10x več antioksidantov in vseh koristnih stvari, sem zadevo poizkusila. In presenetila me je – kot napitek in kot obrazna maska.

Moram priznati, da se mi ni bilo lahko odpovedati moji jutranji sladici, ampak sem se! In po dveh dneh nisem bila več pripravljena iti na stara pota. V bistvu je bila kava le navada, ki me je po dveh dneh minila. Matcha pa me je znala pocrkljati, seveda z dodatkom medu, ki je pri meni nepogrešljiv. Potrebujem vsaj malo sladkobe, da lahko uživam v obredu.
Ker se mi je nekajkrat zgodilo, da se  po matcha čaju na prazen želodec nisem počutila dobro, ker tudi Matcha vsebuje kofein ( 5x več kot kava), sem začela dodajati malo mleka in od takrat je vsako jutro z menoj. Počutim se odlično, cel dan kar letim in prav posebno paše tudi moji koži.

Zakaj Matcha?

Matcha je vrsta zelenega čaja, katerega pridelava je zahtevnejša od zelenega čaja.
Nekaj dni pred pobiranjem s ponjavami prekrijejo lističe, da jih direktno sonce ne doseže. S pokrivanjem polj matche, upočasnijo rast  listov, klorofil v njih naraste, kar povzroči, da se listi obarvajo še temnejše zelene barve, hkrati pa se poveča količina L-teanina, aminokisline, ki se naravno pojavlja v čajih in nekaterih gobah. .
Matcho so uporabljali Japonski menihi pri meditacijah. Med dolgimi urami sedenja so pili matcho, da bi ostali zbrani a še vedno mirni,,saj ima matcha čaj  zmožnost pomiritve in stimulcije hkrati!

Zahvale za to gredo L-teaninu, ki pomaga pri ohranjanju stanja sproščenosti in dobrega počutja tako, da vpliva na delovanje možganov. Vsebuje kar petkrat več te aminokisline kot drugi zeleni in črni čaji. Kot dodatna prednost, L-teanin prispeva k pomnjenju in učenju medtem ko preprečuje stranske učinke kofeina, naravno prisotne komponente. Teanin, ki ga kava ne vsebuje,  pomirja živce, lajša napetost, hkrati pa povečuje tudi sposobnost koncetracije in učenja.  Pospešuje tvorbo dopaminov, ki poživljajoče vplivajo na srce, krvni obtok, presnovo in pripomorejo k temu, da smo živahni ter dobro razpoloženi. To pa nam pride še kako prav tudi v borbi proti stresu in preobremenjenosti, kajne?

Skodelica matche zato pomaga pri koncentraciji in zbistritvi misli brez dodajanja nervozne energije, ki ji pogosto sledi po kavi. Matcha čaj nas:

  • sprosti,
  • izboljša koncentracijo in spomin,
  • zviša raven energije ter zdržljivosti,
  • izboljša metabolizem, pomaga kuriti kalorije (super, če ga dodamo zdravemu zajtrku)
  • očisti telo,
  • uspešno se bori proti holesterolu.

Je pravi zeleni čudež, ki je vreden vsakega evra. Samo ena skodelica čaja matcha vsebuje popolno dozo kalija, vitaminov A in C, kup beljakovin in kalcij. Čaj matcha moramo obvezno vedno piti sveže pripravljenega, saj drugače izgubi vse svoje ‘čarobne’ lastnosti.
Potrebno pa je paziti pri nakupu mathce, da se prej prepričamo, da je pridelava organska. Kar nekaj podjetij ima na spletu prikazano pridelavo matche.

Matcha latte:

Segrejemo  vodo, ki naj ne bo vrela. Vanjo dodamo 1 čajno žličko matcha čaja. Čajno mešanico premešamo z metlico, imenovano Chasen. Če je nimamo, uporabimo žličko ali električni strojček.
Posebej spenimo 2 dcl mleka. Uporabimo lahko mandljevo, kokosovo ali mleko po želji. Mleko spenimo s penilcem na baterije ali v posebnem vrču z luknjičastim nastavkom za penjenje mleka.

Spenjeno mleko dodamo v kozarec s čajem, ki smo ga po želji sladkali z medom. Preden postrežemo, napitek posujemo še z matcha čajem za prikupno dekoracijo.

matcha-namesto-kave