Detoks- Žvrkljanje olja

Žvrkljanje olja je ena izmed učinkovitih tehnik za notranji detoks telesa. Ritual je preprost,  potrebna pa je rednost in potrpržljivost. Da občutiš rezultate moraš to početi kar nekaj tednov. Zobki pa bodo že prej bolj beli.

Lepši zobje in zdrava ustna votlina. 

Vpliva na zdravje ust. Petnajstminutno žvrkljanje je hkrati učinkovita telovadba za mišice obraza in ustnih tkiv. Bolj prekrvljena tkiva pa so tudi bolj zdrava, imunske celice bolj patruljirajo po slehernem kotičku in tako tudi sproti odpravljajo morebitne težave.

Žvrkljanje očisti žepke, v katerih domujejo najbolj problematične anaerobne bakterije. Zato je žvrkljanje eno od najučinkovitejših naravnih metod za preprečevanje ali ustavitev parodontalnih težav.

Vejetno pa si težje predstavljaš kako lahko z žvrkljanjem izboljšaš krvno sliko, odpraviš revmatoidni artritis, okrepiš ledvice in srce, pozdravimo bronhitis, diabetes, astmo,…

Kako žvrkljanje globinsko učinkuje na telo

Žvrkljanje ni moderna pogruntavščina. Gre za metodo, staro tisočletja, ki jo ajurvedska medicina zelo dobro pozna.

Da lahko razumeš kako žvrkljanje lahko deluje globinsko, moraš razumeti delovanje telesa, kjer je vse povezano.

Naša medicina vidi vse ločeno. Specialist za oči ne bo videl nobene povezave med vidom in stanjem jeter, tudi psihiater ne videl povezave med strahom in stanjem ledvic ali mehurja, zato moraš še k urologu

Usta so zelo pomembna vstopna točka v telo. Naš jezik je prepreden z brbončicami, s katerimi čutimo okuse, ki direktno aktivirajo organe v telesu. Zato z okusom hrane določene organe spodbujamo, druge pa zaviramo – odvisno od tega, kar jemo.

Pomisli  – pekoč okus ti takoj sproži solze v oči,  ker od jezika pelje direktna povezava do pljuč, kože in debelega črevesja. Če čutiš živčnost in poješ nekaj sladkega bo takoj nastopil občutek blaženosti, in jetra in vranica bodo popustila krč-

Tradicionalne medicine hkrati vedo, da so tudi zobje neposredno povezani z različnimi organi in vstavljeni v različne meridianske poti.  Tudi jezik je zemljevid, s katerega je možno razbrati dogajanje v celotnem telesu.

Zato ajurvedski ali tradicionalni kitajski zdravniki obvezno pogledajo jezik, zobe in dlesni, da lažje postavijo diagnozo.

Pomisli, zakaj se zdravila dajejo pod jezik. Nevidni predor deluje hitreje, kot če bi učinkovine potovale po redni poti.

Na kaj učinkuje žvrkljanje?

Če razumeš, da lahko koristne učinkovine skozi usta dostopajo do organov, ni težko razumeti, da lahko enako bližnjico uberejo tudi škodljive snovi.

Če lahko zdravila v hipu iz ust dosežejo oddaljene organe, znajo tudi patogeni mikroorganizmi uporabiti enako bližnjico. Še več, to, kar je za nas najbolj nevarno, včasih niso mikroorganizmi sami, temveč njihovi izločki, ki so za naše telo hud strup.

S tem ko narediš red v ustih, zmanjšuješ obremenitve na velikem številu točk v telesu in svojemu imunskemu sistemu pomagamo pri obvladovanju vsakdanjih izzivov. Zato ne preseneča, da tudi krvna slika osebe, ki začne žvrkljati olje, hitro pokaže zmanjšanje vnetnih procesov v telesu in izboljšano stanje imunskega sistema.

Kdaj žvrkljanje ne učinkuje?

  • Od 15 do 20 minut žvrkljanja je zlati standard.
  • žvrkljati je potrebno takoj, ko vstaneš (na tešče)

Bele obloge ina jeziku in slab zadah sporočajo, da je limfni sistem pripeljal smeti skoraj do vrat, in dobro je, da to spraviš  iz telesa. Ko spiješ vodo ali kavo, nabrane smeti  splakneš globlje v telo. Če pa z oljem poloviš vse, kar je na površju, boš telo  učinkoviteje razbremenila.

  • Najboljše rezultat dosežeš, če žvrkljaš vsak dan. Tkiva potrebujejo čas, da se očistijo in obnovijo. Ko se lotiš detoksa z žvrkljanjem, je dobro vztrajati nekje 40 dni.

Katero olje žvrkljati?

Pomembno je, da uživaš kakovostna, ekološko pridelana olja, ki niso rafinirana ali hidrogenirana. Za eno žvrkljanje potrebuješ eno jušno žlico olja. Sama imam najraje kokosovo ali sezamovo olje.